2. KOLO


1. deska

Aleksander Praprotnik – Ciril Kužner

0 – 1

Praprotnik je (kot beli) spet uporabil svojo priljubljeno razpostavitev kmetov (d4, e3, f4 in celo c3). Kužner pa se je razvijal bolj elastično in kmalu prišel do rahle prednosti, ki jo je vzdrževal do 19. poteze, ko je odigral navidez aktivnejšo potezo in dovolil belemu, da prevzame pobudo. Beli ni opazil taktične možnosti, ki bi mu omogočila, da na polno zadiha, temveč je dovolil, da mu črni ustvari slabega kmeta na e5, ki ga je potem tudi osvojil. V slabši končnici se beli z damo in lovcem proti dami in dobro postavljenem skakaču ni znašel in po nekaj napakah izgubil.


2. deska

Gregor Žargaj – Miloš Kogej

1 – 0

Kogej je kot črni proti Žargaju že zgodaj v otvoritvi opustil boj za središče, kar je slednji izkoristil in z žrtvijo lovca na polju f7 izbezal na plano črnega kralja ter mu zagrozil z damo in skakačem. Na fotografiji je trenutek, ko bi črni moral vzeti skakača, da se izogne večjim materialnim izgubam, vendar tega ni storil in še hitreje izgubil.

Analiziraj v chess.com


3. deska

Matjaž Bartol – Fanika Trunkelj

1 – 0

Trunkljeva kot črna proti Bartolu v otvoritvi ni izkoristila možnosti spodkopavanja belega kmetskega središča in je neskladno razvila svoje figure ter belemu dovolila popolni nadzor središča. Bartol je to učinkovito izkoristil ter osvojil oba črna lovca, po hudi napaki črne pa še damo.


4. deska

Klemen Pagon – Tatjana Strmčnik

1/2 – 1/2

V otvoritvi Damskega gambita je Pagon kot beli izbral krilni razvoj kraljevega lovca in sicer na polje h3. Strmčnikova je prehitro udarila v središče in beli bi lahko osvojil važnega središčnega kmeta in obdržal boljšo pozicijo. A je slabo računal in ostal brez lovca. Po kratki rokadi je je neprevidno izpostavil kralja ter ostal še brez skakača. Črna se je zmedla, zapravila vso prednost in dovolila prodor belega kmeta. V popolnoma dobljeni poziciji pa je Pagon neprevidno patiral njenega kralja!


5. deska

Goran Habjanič – Aleš Rus

1 – 0

Rus je s črnimi dobro začel proti Habjaniču in si ustvaril boljšo pozicijo. V srednji igri pa je zapravil vso prednost in veliko časa ter zavil v slabšo polkončnico s po dvema trdnjavama in raznobarvnima lovcema. V slabši poziciji (beli je imel prostega robnega kmeta) mu je potekel čas. Pretirana poraba časa za premislek je bila vzrok njegovih porazov tudi v nekaterih dobljenih pozicijah v nadaljevanju prvenstva.


6. deska

Jure Cimperman – Niko Čižek

0 – 1

Cimperman je kot beli otvoritev odigral nekoliko boječe. Čižek je sicer osvojil manj pomembnega robnega kmeta, nato pa po nepazljivosti dal možnost belemu, da osvoji kvaliteto. Beli je šel mimo priložnosti in kmalu izgubil skakača ter se znašel v zelo podrejenem položaju.


7. deska

Dragica Kokol – Gašper Krvina

1 – 0

Kokol je z belimi takoj v otvoritvi skušala napasti občutljivo točko f7, a se je Krvina uspešno ubranil. Osvojil je celo lovca, vendar ostal nekoliko slabše razvit. Bela je to izkoristila in z aktivno igro prevzela pobudo ter zaradi neustrezne obrambe črnega zmagala.


8. deska

Branka Botič – Andrej Stegne

0 – 1

Botičeva se je z belimi zelo slabo odprla proti Stegnetu, ostala brez skakača in trdnjave ter izgubila v miniaturi – matirana je bila v stilu Šušter mata.


9. deska

Peter Kukec – Maks Blažič

1 – 0

Blažič se je s črnimi proti Kukcu neskladno razvil in ostal brez rokade. Beli je uspešno izkoristil velikansko pozicijsko prednost.